Ето ги схемите на поредният кмет-деребей, който беше арестуван и

...
 
Ето ги схемите на поредният кмет-деребей, който беше арестуван и
Коментари Харесай

Ето ги схемите на поредният кмет-деребей, който беше арестуван и получи инфаркт

 

Ето ги схемите на следващият кмет-деребей, който беше задържан и получи инфаркт. Ешреф Ешрефов ръководи Омуртаг още от 2015 година, като освен това е сменил партийната си ориентировка.

Първо е бил стартиран от Движение за права и свободи, само че след скандал с Мустафа Карадайъ, е повдигнат от Съюз на демократичните сили и НДПС. Иначе кметуването му стана национално известно с тежкия воден режим, при който градът има единствено по 2-3 часа вода през няколко дни. Сред аргументите за този режим е и некадърността на кмета, неналичието на настоятелен качества, настояват осведомени.

Ешрефов не пропуща обаче да сложи пред името си купата инженер, само че се оказва, че той не е машинен, а горски инженер, магистър по стопанисване на горите.

Любопитната фигура в неговото семейство е татко му Хасан, който съгласно осведомени е некоронован горски цар. Фирмата му „ Алтея ” е абонирана за публични поръчки за дърводобив освен в региона на Горското стопанство в Омуртаг, само че и в Сливен и Котел. Добива дървесина за милиони левове.

В региона свързват изборните триумфи на сина на кметските избори значително с обстоятелството, че татко му Хасан е шеф на огромна част от гласоподавателите. Да уточним, че Ешрефов-старши обира пая на публичните поръчки в Омуртаг надалеч преди сина да поеме ръководството на общината.

От началото на века компаниите на бащата печелят контракти за събиране на боклука, ремонт на улици, разчистване на снега и зимно поддържане на улиците, ремонт на учебни заведения, доставка на строителни материали и ВиК елементи. Още в тези години в фамилните компании се въртят милиони левове.

След като синът Ешреф става кмет на 27 години, бащата и неговите компании публично минават на втори проект. Задейства се обаче нова скица – фамилията и близки до него стават подизпълнители на кухи компании, които печелят поръчките.

През пролетта на 2023 година Ешреф Ешрефов напуща с гръм и тропот Движение за права и свободи, като повлича със себе си и общинските съветници на Движението. В резултат на това на парламентарните избори на 2 април партията печели в Търговище малко над 11 хиляди гласа и един единствен депутатски мандат, вместо нормалните два. Оказва се, че са „ изгубени ” над 5000 вота, до този миг подавани за Движение за права и свободи.

Според една от версиите Ешрефов е бил неудовлетворен от нареждането на депутатската листа, в която нито на първо, нито на второ място не е подложен локален претендент, а хора, спуснати от централата на партията.

От Движение за права и свободи обаче настояват, че те са отдръпнали доверието си от Ешрефов поради корупционните му практики. През есента на 2023 година кабинета му е нападнат от ДАНС, полиция и КПКОНПИ. Окръжната прокуратура в Търговище стартира да проверява корупционните схеми при публичните поръчки на кметството и при търговете за рандеман и продажба на дървесина от общинския горски фонд.

В началото на тази седмица Ешрефов и татко му бяха задържани. При това съгласно прокуратурата Хасан Ешрефов е управлявал незаконната формация, а синът, който е кмет, е бил единствено редови член.

Източник: narod

За още настоящи вести: Последвайте ни в Google News

Още вести четете в категория Крими & Темида.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР